Pohlednice z Kanady | Objevte kouzlo divoké přírody

3. 8. 2023
Štítky

Jedno dobrodružství končí a nové začíná. V březnu se z prosluněné Nigérie vydáme na druhou stranu zeměkoule. Nezapomeňte si zabalit pohorky a teplé svetry. A pojďte s námi objevit krásy nespoutané přírody v Kanadě.

 

Fakta, fakta, fakta – Kanada zemí G7

 

Co o Kanadě říkají naši studenti? Požádali jsme je, aby nám přiblížili, jak se v této krásné zemi žije. Pojďme na to. 

canadaKanada je rozmanitá, bohatá a vyspělá. Je součástí uskupení ekonomicky nejvyspělejších států světa – G7. Když se řekne Kanada, vybaví se vám rozlehlá, krásná a přírodní země,“ říkají někteří z našich studentů. 

Čerstvá absolventka LIGS University Rukmini Borooah Pyattová o Kanadě prohlásila: „Kanada a Kanaďané se snaží být féroví, spravedliví a inkluzivní, zejména při nápravě historických křivd (příkladem je systém rezidenčních škol, kde bylo velmi ublíženo dětem i původnímu obyvatelstvu). Nebo když 11. září, muselo malé městečko Gander v NewFoundlandu ubytovat 6700 cestujících, kteří nemohli přistát v USA, celé městečko se spojilo, aby se o tyto nečekané hosty postaralo, a nikdy si neúčtovalo žádné peníze, i když jim byly nabídnuty. Na základě této události vznikla divadelní hra s názvem "Daleko od domova.“ Rukmini oceňuje také, kolik dobrovolnické práce Kanaďané obecně vykonávají v širší komunitě. Příkladem jsou senioři – dobrovolníci, kteří pomáhají v nemocnicích roznášet drobné občerstvení pacientům, kteří bojují s rakovinou a podstupují zde chemoterapie. 

Ale i Kanada má své stinné stránky. Jednou z nich je současná bytová politika. „Bydlení ve městech, jako je Toronto, by mohlo být dostupnější. Je třeba přizpůsobit se obyvatelstvu s nízkými příjmy a kontrolovat inflaci.“ 

cBohužel inflace není problémem jedné země, ale postihuje celý svět. Když vidím, jak se lidé kteří mají už tak málo prostředků dostávají do finančních pastí, je mi z toho úzko. Proto nezapomínejme na laskavost k sobě i k ostatním. Mezi neatraktivní vlastnosti Kanady patří kromě inflace a cen bydlení také protidrogová politika a čtvrtě s nárůstem kriminality. Na druhou stranu má Kanada skvělé zdravotnictví, podporuje queer lidi a je přátelská k lidem odlišné barvy pleti i k migrantům. Zdá se být zemí plné příležitostí. Narozdíl od USA je Kanada místem, kde se plní sny ruku v ruce s výbornou zdravotnickou péčí. 

Jedním fun facts, na které jsem se při psaní článku narazila jsou umělci a herci pocházející z Kanady! O kom je řeč? Například o Williamu Shatnerovi, Ryanu Reynoldsovi, Jimu Carreymu, Johnny Candymu nebo Normovi Macdonaldovi.

Kanada je přívětivou, rozmanitou a multikulturní zemí. Jen pozor na dopravní zácpy a extrémní povětrnostní podmínky. 

 

Nature in Canada

 

Na co nezapomenout při balení

 

Naši studenti doporučují na co si při balení zavazadla dát pozor a co rozhodně nesmíte zapomenout doma!

 

  • Kanada je považována za zemi čtyř ročních období. Typická je velká vlhkost vzduchu a vysoké letní teploty. V zimě pak nastávají velké mrazy. A jaké aktivity doporučujeme v Kanadě vyzkoušet? Velké oblibě se těší pěší turistika, zimní sporty i letní kempování. Připravte si plán aktivit, zkontrolujte počasí a můžete vyrazit na výlet!
  • Kanada je známá svým proměnlivým počasím. Od západního pobřeží může být v letních měsících teplo a v zimních měsících chladněji. Pokud navštívíte Kanadu v létě, měli byste si zabalit oblečení do vyšších teplot a přidat vrstvy na večery. Krásné pobřeží, hory a kopce s mnoha jezery. Při návštěvě lokalit na západním a východním pobřeží využijete určitě i deštník a pláštěnku. Pokud se chystáte navštívit některou z prérijních provincií v zimních měsících, budete potřebovat teplou parku, zimní boty, svetry a kulicha. Naopak v letních měsících mezi červencem a srpnem jsou teploty k návštěvníkům přívětivé – budou vám stačit šortky, trička a lehká bunda či mikina. 
  • V prérijních provinciích se nachází velká koncentrace vodních ploch. Divoká příroda i národní parky jsou dominantou Kanady. Ve východní Kanadě může být v závislosti na ročním období teplé až mírné počasí. Letní měsíce ve východních provinciích jsou typické vysokou vlhkostí vzduchu. Východní pobřeží je krásné a známé především díky rybaření, krajině a plážím.
  • Záleží na ročním období a poloze v rámci Kanady (například v severozápadních teritoriích může v zimě klesnout teplota až na - 40 stupňů Celsia). Kanada má čtyři různá roční období: Zima, jaro, léto a podzim. Před cestou si vždy zkontrolujte předpověď počasí pro danou oblast do které chcete cestovat.

 

Co by vám při návštěvě Kanady rozhodně nemělo uniknout

 

Naši studenti z Kanady připravili krátký travel guide s doporučením na destinace, které by vám jako turistům rozhodně neměli uniknout. Vezměte si do ruky mapu, tužku a poznamenejte si, co stojí za vidění. 

 

  • "Určitě Toronto, přezdíváme mu kanadský New York." 
  • "Kanada je obrovská země s různorodou krajinou a počasím. Kanada nabízí vše – od lyžování přes pěší turistiku, po horolezectví, pozorování přírody, rybaření, plavbu na lodi a nesčetné množství sportovních aktivit. Národním sportem Kanady je jednoznačně hokej. Na své si tu však přijdou i fanoušci basketu nebo fotbalu."
  • "V Kanadě se nachází nádherné oblasti a je opravdu těžké vybrat pouze jednu. Záleží na tom, co chcete na dovolené dělat. Pokud jste spíš městský typ, rozhodně navštivte Toronto. Pokud holdujete turistice a přírodě, pak byste neměli vynechat západní pobřeží podél oceánu nebo vnitrozemí." 
  • "Prohlídka památek, návštěva CN Tower, Niagarských vodopádů, lyžování, snowtubing, sáňkování, jízda na sněžných skútrech a v zimě rybaření na ledu! Je toho tolik! Každé roční období má něco do sebe. A každá kanadská provincie má své kouzlo."
  • "Kitchener-Waterloo-Cambridge (oblast tří měst) v jihozápadním Ontariu. Je to technologický trojúhelník Kanady, a žije zde i původní obyvatelstvo." 
  • CN Tower - architektonická ikona, věž v Torontu, která je vysoká 346 metrů.
  • Ripley's Aquarium of Canada -– úžasné akvárium s šestnácti tisíci živočichy a nejdelším vyhlídkovým tunelem.
  • Casa Loma – historická atrakce v Torontu, sídlo z Edwardiánské éry. 
  • Royal Ontario Museum – obsahuje exponáty z doby před 4,5 miliardi let, dinosaury, meteory, čínskou kulturu a mnoho dalších exponátů. 
  • Torontská zoologická zahrada 
  • Ontario Science Centre – pět set interaktivních exponátů, organizované vědecké přednášky, ukázky vesmíru, konference a mnoho dalšího. 
  • City Cruises Toronto – nabízí šedesáti minutovou plavbu po přístavu.
  • Kromě toho máme rozsáhlou a podrobnou síť knihoven, velmi elegantních a krásných. Torontská veřejná knihovna je jedním z nejlepších míst, kde jsem studoval.
  • Pláže. V Torontu se nachází několik pláží, které jsou velmi oblíbené, např: Bluffer's Park pláž; Scarborough Bluffs; Centre Island Beach; Cherry/Clarke Beach; Gibraltar Point Beach; Hanlan's Point Beach; Kew-Balmy Beach; East Beach at Marie Curtis Park; Rouge Beach; Sunnyside Beach; Ward's Island Beach; Woodbine Beach. 
  • Woodbine Beach and Scarborough Bluffs Beach. 

 

Toronto

 

Jídlo, které musíte ochutnat

 

Miluju jídlo, jako vášnivá cestovatelka si nenechám ujít nové receptury jídel a exotických chutí. Kanadská, americká a anglická kuchyně mi však přijde velmi podobná. To má i své výhody, nemusíte experimentovat. I přesto si představíme, co nám k jídlu doporučují místní.

"Karibská jídla – kozí maso na kari, hamburger s hranolky, poutine, palačinky s javorovým sirupem, beaver tale jinak známé jako smažené těsto s různými sladkými polevami. Když nad tím tak uvažuji, o poutine a chuťovce beaver tale slyším vlastně poprvé. A to znamený jediné, je na čase vyrazit do Kanady. 

Doufám, že se vám postřehy našich studentů o Kanadě líbily, a uvidíme se v Torontu, což je podle všeho nejlepší město k vidění!

A kam se vydáme příště? To si zatím necháme pro sebe, sledujte náš blog pro další cestovní tipy.

 

Autor: Nicole Kleinová

PŘIHLÁŠKA ke studiu

Interactive online: