Stanovení cílů - článek pro úspěšný rok

2. 17. 2023
Štítky

Jste připraveni letos vytěžit svůj potenciál naplno? Tento rok bychom na LIGS chtěli věnovat efektivní práci a dosahování cílů, a proto se teď na tato témata podíváme více do hloubky.

Pojďme si říct něco o cílech a o tom, jak jich efektivně dosáhnout. Kde začít nebo na co se zaměřit? Je vaše nástěnka vizí zahlcena příliš mnoha cíli, které vám místo pomoci přinášejí jen stres a úzkost? Známe to, zažili jsme to asi všichni. Je jednoduché snít a ztrácet čas s "vision boardy" a plánovači, které v nás zanechají jen pocit, že ani superhrdinské schopnosti nejsou dost. Abychom se naučili efektivně vytvářet vision boardy a dosahovat toho, co na ně napíšeme, musíme hlouběji pochopit, co to vlastně znamená.  

Dnes se seznámíme se "základy vision boardu", jak tomu rádi říkáme. 

 

Definice pojmů - vášeň, sen, záměr, cíl

  1. Vášeň

Představte si, že je vám pět a vždycky jste měli potřebu kreslit. Kdykoli jste viděli tužku, kreslili jste. Nezáleželo na tom, kde a na čem, prostě jste kreslili. A vydrželo vám to po celou základní školu, střední školu, gymnázium i… teď se stále víte, že milujete kreslení. Tomu se říká vášeň.

Vášeň je něco, s čím se rodíme, bez čeho nemůžeme žít a co nám dává energii jít vpřed. 

  1. Sny

"Příroda nedala lidem sny, aniž by měli možnost je uskutečnit". 

Sny... asi si vybavíte spojení americký sen, jak tomu říká spousta lidí. Sny jsou zajímavým nástrojem, jak svou vášeň a cíl proměnit v život. Bez snů by nebyly žádné cíle, nebylo by k čemu směřovat. Žádné příležitosti, žádné štěstí, žádný život. Sny jsou místem, kde se rodí stanovování vašich cílů. Je to vize vaší budoucnosti, může to být začátek vaší kariéry, vašeho šťastného života. 

Je to vlastně vůbec reálné? Ale proč by ne. Sny jsou výchozím bodem, jsou myšlenkou, jsou vizí. Jsou to příležitosti. Nezaměňujme je ale s každodenní akcí, prací, opakováním a návyky. To je pak pro většinu lidí ne sen, ale tak trochu noční můra.

Sny žijí jen v našich hlavách, pokud je neproměníte v cíl. A cíl v plán. No a ten může vést ke krásnému snu napsanému na vašem vision boardu. Zaměřme se na to, jak proměnit svůj sen v plán návyků, potažmo v činy. Každý plán vypadá krásně na papíře, ale vždycky bude mnohem lepší, když ho budete dělat = žít.

  1. Životní smysl

Životní smysl je mnohem hlubší než vášeň. Není špatně, pokud je jiný než vaše vášeň. Buď se oboje naučíte kombinovat, nebo můžete svůj život naplnit tím, že budete dělat obojí. Ne každá vášeň se musí přerodit ve vaši kariéru nebo být vaším ultimátním cílem. V ideálním případě byste ale měli chtít, aby vám váš životní smysl vydělával peníze. Například někoho vášní je kreslení. Ale jeho osobnost se dokonale hodí pro práci sociálního pracovníka. Proto je jeho smyslem pomáhat druhým v obtížných situacích. Neznamená to, že už nemiluje kreslení a není umělec. Hlavním smyslem jeho života je pomáhat druhým. Umění má velkou schopnost vyjádřit váš životní smysl, takže většinou můžete tyto dvě věci spojit a žít spokojený a naplněný život. Ale je to dostatečné? Umět se vyjádřit je jedna věc, ale dokáže vám to pomoci při práci výše zmíněného sociálního pracovníka? Ne, a proto má váš životní smysl mnohem větší význam než samotná vášeň. Za normálních okolností si ke svému smyslu vyvinete i nějakou vášeň. Při stanovování cílů se vždy chceme zaměřit na váš životní smysl - potenciál. Stručně řečeno, vášeň je to, co vás ovlivňuje, smysl je důvod, proč jste se narodili, a máte ovlivnit ostatní nebo rovnou celý svět a má vás naplňovat. 

Zjistili jste, že jdete za svou vášní, ale stále se necítíte naplněni? Pravděpodobně je to proto, že jste své vášni nedali smysl. 

  1. Cíle

Stanovení cílů je proces, kdy si určíte, čeho chcete v životě dosáhnout, a vytvoříte si plán, jak to uskutečnit. Při stanovování cílů je důležité, aby byly konkrétní a měřitelné, a abyste si stanovili termíny. To vám pomůže sledovat váš pokrok a udržet si motivaci. Existuje mnoho různých metod stanovování cílů, včetně cílů SMART - specific, measurable, achievable, relevant, time-bound (specifické, měřitelné, dosažitelné, relevantní a časem orámované) a rozdělení velkých cílů na menší, lépe zvládnutelné kroky.

 

Krok 1: Kde začít?

  • Vytvořte si myšlenkovou mapu na příštích 10 let; vizi toho, co máte, co chcete a čím budete za 10 let.
  • Rozdělte ji na následujících 5 let
  • Poté těchto 5 let rozdělte na konkrétní roky (ke každému roku přiřaďte jeden krok)
  • Zaměřte se pouze na 1 z těchto roků, nejlépe na ten letošní. 🙂
  • Vyberte si 10 činností, které chcete ve svém životě udělat/dosáhnout.
  • Zakroužkujte 5 aktivit, které vás nejvíce baví.
  • Zakroužkujte 3 takové, které vás řádně prověří.
  • Vyberte si jeden z nich, na který se zaměříte jako první. Rozdělte si je na menší cíle, plány a každodenní návyky, abyste si vytvořili dlouhodobý životní styl, který vám pomůže tyto cíle uskutečnit.
  • Motivace; zapište si, kdo vás inspiruje, citáty, které vás povzbuzují, vlastní motta, vytvořte si playlist oblíbených písní, které vás udrží soustředěné.
  • Disciplína; naplánujte si, jaké podcasty nebo knihy budete poslouchat nebo číst, abyste byli obklopeni správným myšlením a zůstali disciplinovaní
  • Afirmace; vytvořte si seznam afirmací, kterým se chcete podobat, a pak se jimi řiďte.

Buďte kreativní, pokud chcete. Nebo zůstaňte u základů, záleží na vás. Ale pokud potřebujete psát jména, nalepit si obrázek něčeho nebo někoho, abyste si každý den připomínali svůj cíl, kterou jste si vybrali.  Dejte si to na zeď, na nástěnku, do plánovače... kamkoli. 

Čeho se vyvarovat 

  1. Být příliš vágní: Cíle by měly být konkrétní a dobře definované, abyste přesně věděli, o co usilujete. Vyhněte se stanovování příliš obecných nebo nejasných cílů, jako například "chci být šťastnější".
  2. Stanovení nereálných cílů: Cíle by měly být náročné, ale dosažitelné. Stanovení příliš obtížných nebo nesplnitelných cílů může vést k frustraci a demotivaci.
  3. Nedáte si termíny: Termíny pomáhají dát vašim cílům strukturu a zajišťují, abyste se drželi správného směru. Bez deadlinu je snadné nechat svůj cíl “vyhnít” a ztratit soustředění.
  4. Nezohledníte vaši současnou situaci: Před stanovením cílů zvažte zdroje, které máte k dispozici, včetně času, peněz a podpory. Stanovení cílů, které nejsou vzhledem k vašim současným potřebám a možnostem splnitelné, je recept na zklamání.
  5. Zanedbáte plánování: Stanovení cílů je pouze prvním krokem. Abyste jich dosáhli, musíte mít připravený plán, který vám nastíní kroky, které musíte podniknout, a zdroje, které musíte shromáždit.

 

Krok 2: Síla návyků

Návyky... Proč mluvíme o návycích, když se snažíme stanovit si cíl pro tento rok? 

Drobné věci. V tom to všechno spočívá. Stejně jako při vyjadřování lásky k někomu, i tady jde o maličkosti. Dosáhnout velkého cíle začíná stejně jako vy. Vše, co potřebujete, už máte a stačí vám to. Jde jen o vás. Tedy v podstatě o vaši mysl. Změňte svůj mindset a můžete žít cokoli, co si dokážete představit. Změnit své myšlení není snadné, ale lze to snadno provést. Stačí si každý den opakovat, kým chcete být a co chcete dělat. I kdyby to trvalo jen deset minut, síla opakování je silnější než vaše chuť na čokoládu - ano, tak silná. 

Pokud dokážete každý den obědvat, určitě můžete začít každý den i snídat.

Pokud si dokážete každý den učesat vlasy, určitě můžete začít s péčí o pleť.

Pokud si dokážete umýt ruce, můžete začít chodit do posilovny. 

Vytváření nových návyků začíná od těch nejmenších kroků. Nechce se vám do posilovny? Udělejte doma jeden klik a dva dřepy. Necítíte se na učení? Pak poslouchejte podcast nebo se prostě pusťte do nějakého úkolu. Dělejte každý den minimum a uvidíte, jak přirozeně vás začne napadat dělat víc. Protože dosažení cíle není o dosažení cíle. Je to cesta za člověkem, kterým se musíte stát, abyste toho cíle dosáhli. Přece si nebudete dávat za cíl stát se klavíristou, když jím už jste, že? Ale stát se mezinárodně známým klavíristou... to už může vyžadovat trochu víc něčeho, co musíte změnit ve své mysli = vytvořit si nový návyk. Pokud je to soutěž, video na YouTube.

 

Krok 3: Přeměna cíle na plán

Zapište si cíl do deníčku podobně jako tento příklad:

Můj cíl: "Chci zhubnout"

  1. Určete, kolik a za jak dlouho: 10 kg za 1 měsíc.
  2. Proč? Abych se cítil lehčí a sebevědomější
  3. Co potřebuji k dosažení tohoto cíle? Dobrou stravu, členství v posilovně nebo trenéra či tréninkový program, deník, tužku, pár bot do posilovny, tři cvičební úbory, metr na měření tuku, váhu a trenéra nebo tréninkový program, který jsem si vytvořil (nebo někdo jiný) rozdělený na denní tréninky včetně rozcvičky a jídla na každý den.
  4. Kolik času denně potřebuji? 1 hodinu
  5. Kolikrát týdně bych to měl/a opakovat? Třikrát týdně
  6. Co si musím koupit na podporu splnění tohoto cíle? Oblečení, členství ve fitku nebo trenéra, deník, výživné jídlo, láhev na vodu a cokoliv dalšího, co si uvědomíte, že nemáte.
  7. Jaký je můj rozpočet? Mám rozpočet 400 dolarů měsíčně, celkové náklady na to vše měsíčně budou 386 dolarů s počáteční investicí 200 dolarů, protože si musím koupit cvičební oblečení. 
  8. Sledování návyků (berte to jako příklad): 
  • Příjem vody
  • Cvičil/a jsem dnes?
  • Pokud to není cvičební den: dodržel/a jsem dnes svůj cíl a jedl/a jsem zdravě?
  • Připravil/a jsem se na tento týden/den?
  • Jsou mé tréninky nachystané na následující týden/den?
  • Jsem na sebe dnes hrdý?
  • Jak jsem se dnes cítil/a v souvislosti se svým cílem?

Zapište si to do deníku a každý den se nad sebou zamyslete a pravdivě označte, zda je to tak, nebo ne. Vždy je dobré přidat sebepotvrzující otázky, abyste za sebe vyjádřili vděčnost ohledně svých každodenních výsledků. Pamatujte, že každý den nebude dokonalý a naplňující. Jde o to, abyste si vytvořili dlouhodobé návyky, které vás dovedou tam, kde chcete být po celý život, nikoliv jen na okamžik vašeho života.

Nezapomeňte si přizpůsobit svůj plánovač nebo místo, kam si pokroky zapisujete. Můžete si stáhnout některé trackery online, podívat se na tipy na YouTube nebo si vytvořit vlastní plán tak, jak vám to bude příjemné.

 

Krok 4: Dosažení cíle

A nakonec dosažení cíle. Postupujte pomalu a den po dni, opakujte stejný návyk každý den tolikrát, kolikrát je potřeba, a to tak dlouho, jak je potřeba. Příprava je vším. Nedovolte životu, aby nad vámi převzal kontrolu, převezměte kontrolu nad svým životem. Plánujte dopředu, berte v úvahu události, které se "v životě stávají", jako jsou nemoci, narozeniny, svátky, dovolené, rande, děti... Udělejte z toho všeho součást svého plánu. I když je většina životních událostí neočekávaná, vždy počítejte s tím, že ne každý den budete stoprocentně připraveni jako nějací roboti. Jste lidé a to je normální. Cítíte se naštvaní, šťastní, smutní, máte chuť zůstat celý den v posteli. Budete se cítit bez motivace, dokonce asi párkrát plán i porušíte. S tím se počítá. Co byste si ale neměli dovolit, abyste dosáhli cíle, je nechat se těmito věcmi ovládnout a nechat život, aby s vámi jen tak potácel. Netrestejte se, udržujte se na správné cestě. Udělejte si plán, zjednodušte si ho, poznejte své limity a hlavně; srovnávejte se pouze se svou starou verzí. Protože i váš největší idol měl jiný životní příběh než vy. Životy lidí se nedají srovnávat. Všichni jsme jedineční a máme jedinečné schopnosti a cíle. 

Takže: stejně automaticky jako se probudíte a vyčistíte si zuby, tak jděte a dosáhněte jen jednoho malého drobného cíle dnešního dne. Opakujte to takhle každý den. A jednoho dne se probudíte a budete žít svůj sen naplněný vášní a smyslem. 

Dozvěděli jste se něco nového? Dnes jsme se podívali na konkrétní kroky při nastavování cílů a na sílu návyků. Myslíme, že jste právě připraveni vytvořit si svůj účinný vision board!

Příště - Vision board; využijeme vše, co jsme se naučili a efektivně to proměníme v praxi.

PŘIHLÁŠKA ke studiu

Interactive online: