Zpětná vazba není váš nepřítel

10. 25. 2022
Štítky

Nahání vám slovní spojení zpětná vazba hrůzu? Ač mají mnozí manažeři feedback zakořeněný jako zákonitě negativní, nemusí tomu tak být. Práce se zpětnou vazbou ze strany manažera, který ji předává nebo naopak přijímá, je neskutečně důležitá. Posouvá vás totiž správným směrem k vašim vytyčeným cílům. A přesně to je to, na co byste se měli zaměřit.

 

Sama si vzpomínám, kdy mi při zmínění půlročních performance reviews naskakovala husí kůže. Nyní v tom však vidím příležitost. Příležitost k tomu růst, jako manažer, jako osobnost nebo jako nadřízený vůči svým kolegům z oddělení. Dávno je pryč nervozita a zpocené ruce. 

Jak jsem k tomu dospěla? A co mi pomohlo naučit se zpětnou vazbu podat, ale také přijmout? 

 

Zpětná vazba není váš nepřítel

 

Na začátku je dobré si uvědomit, že feedback nemusí být nutně negativní, často se může ubírat pozitivním směrem. Přesně to vám může pomoci. Já si osobně před každým performance review ráda připravuji svoji malou osobní swot analýzu. Pomůže mi to utřídit si myšlenky a vytipovat svoje silné stránky a naopak slabá místa. A to ať už se jedná o konkrétní pracovní tasky nebo moje osobnostní rysy.

Swot analýza je skvělým nástrojem, který vám může neskutečně pomoct. Ve zkratce se jedná o nástroj, kdy se zaměříme na čtyři sekce:

 

  • slabé stránky
  • silné stránky
  • příležitosti 
  • hrozby

 

V některých případech se mohou jednotlivé sekce lehce prolínat. Víte například, že vaši silnou stránkou je empatie, ale zároveň právě tento pocit, můžete vy (nebo váš nadřízený) vnímat jako slabou stránku či hrozbu, záleží na dané situaci. Jakmile vás čeká anuální posezení, je dobré přijít připraven a swotka vám k tomu může velmi dobře posloužit.

Giving feedback

Na co se zaměřit, když mi můj nadřízený předává zpětnou vazbu?

 

  1. Zkuste “neodmlouvat” a přecházet do (přirozeného) defenzivního módu. Je důležité být otevřený odlišným názorům a naslouchat. Zamyslete se nad tím, zda nemá váš šéf pravdu, když říká, že máte problém delegovat práci nebo komunikovat jednotlivé tasky. Mohu to nějak zlepšit? Jak na tom mohu pracovat a zlepšit se?
  2. Máte pocit, že si nejste jistí, co měla být hlavní předaná message? Ujistěte se, že chápete, jaká mají být nadcházející očekávání. 
  3. Naučite se přijímat pochvalu. Pokud se vám na nějakém projektu dařilo a váš nadřízený vás pochválí, přijměte to. Strávili jste nad úkolem spoustu času a tohle je vaše odměna (samozřejmě kromě vaší výplatní pásky:)).
  4. Pobavte se nad tím, jaká jsou vaše očekávání ohledně dalšího fungování na současné pozici. Nezapomeňte se ptát, co by se dalo udělat jinak (možná lépe) a co proto můžete udělat.

 

Teď si představte, že právě vy sedíte na druhé straně. Tedy na straně člověka, který se chystá zpětnou vazbu předat svému podřízenému. Na co byste se měli zaměřit, aby feedback byl konstruktivní a člověk, sedící naproti vám si odnesl přínosné body? 

 

  1. Buďte specifický a nezapomeňte zmínit konkrétní případy a fakta.
  2. Soustřeďte se především na chování v práci vašeho podřízeného a ne na to, jakou mají osobnost. Zaujatost není na místě.
  3. Vždycky se snažte vybalancovat negativa a pozitiva. Nechcete přece člověka naproti sobě demotivovat, ale naopak ho posunout ke zlepšení.


 

Konstruktivní feedback je součástí pracovního procesu. Během vaší kariéry velmi pravděpodobně narazíte na její různé interpretace. Pamatujte si však jedno, je to váš největší pomocník na cestě skrz vaši kariéru a pracovní návyky. 

Tak co už je vám trochu lépe? Doufám, že se na svém příštím performance review už tolik nezapotíte a naše tipy vám pomohou

 

PŘIHLÁŠKA ke studiu

Interactive online: