Objevte krásy České i Slovenské republiky

3. 31. 2023
Štítky

Jak jste již jistě zaregistrovali, v letošním roce cestujeme s LIGSem letem světem. A kam se za našimi studenty vydáváme pro tentokrát? Zvolili jsme srdce Evropy – Českou a Slovenskou republiku. A proč se vydáváme na cestu ne do jedné, ale rovnou do dvou zemí Evropské Unie? Pojďme nejprve zlehka, ale opravdu jen zlehka zabrousit do historie a hned vám to bude jasné. 

Česko a Slovensko jsou dvě země, které po dobu 74 let tvořili jeden stát – Československo. Ten k 1. lednu 1993 zanikl a zrodily se tak 2 samostatné republiky – Česká republika a Slovenská republika. Věděli jste například, že čeština a slovenština jsou si tak podobné, že si rodáci z obou zemí umí bez problémů porozumět? Nebo jak moc si oba státy váží národního zimního sportu – ano hádáte správně, jedná se o hokej!

 

Praha

 

Pojďte tedy spolu s našimi slovenskými a českými studenty nahlédnout do krásné přírody, měst plných hradů a zámků, ale i míst plných dobrého jídla a vína!

 

Jaká místa rozhodně nevynechat v Čechách a na Slovensku?

 

Česko i Slovensko jsou země bohaté na krásnou přírodu, ale i městskou architekturu. Jak se říká v Praze je blaze. Na své si tam přijdou jak milovníci historie (Pražský hrad, Malá strana, či Vyšehrad), tak lidé co si potrpí na novodobou architekturu (Tančící dům, Zlatý Anděl). Nezapomínáme na skvělá hipster místa jako Lennonova zeď a obrovské množství zeleně a parků.

 

  • Naši studenti doporučují navštívit města: Prahu, Brno, Český Krumlov, Karlovy Vary (Česko) a Bratislavu či Košice (Slovensko).
  • Hrady a zámky: za zmínku stojí rozhodně Spišský hrad, Hrad Červený kameň nebo Ľubovniansky hrad. V Čechách rozhodně nevynechat zámek Lednice. 
  • A muzea? Skvělou expozicí disponuje Slovenské národní muzeum nebo Letecké muzeum v Košicích. V Praze pak stojí za vidění Národní Galerie nebo třeba Zemědělské a Technické muzeum. 
  • Patříte mezi milovníky přírody? Pak byste rozhodně neměli vynechat Slovenské Vysoké Tatry a České Adršpašsko-teplické skály. Za zmínku stojí i přírodní rezervace na Slovensku LION. 
  • A dál? 

 

‚‚Osobně miluji Český Krumlov a když se návštěva pamětihodností spojí s každoročním festivalem hudebních slavností, jsem si jistý, že každý návštěvník se bude snažit opět vracet na toto unikátní a kouzelné místo. V přírodních krásách mohu poukázat na oblast Harrachova, kde za trochu námahy budou turisté odměněni okolní krásou a čistotou přírody. Místa jako Mumlavský vodopád, Vosecká bouda, prameny řeky Labe či Labská bouda (záměrně už nepokračují, protože těch míst v západních Krkonoších, které stojí za to je alespoň jednou vidět, je skutečně spousta,‘‘ doporučuje jeden z našich českých studentů.

 

‚‚Na Česku i Slovensku mám opravdu rád čistou a krásnou přírodu.‘‘

 

Co pravdy na tom, že si Češi a Slováci rozumí? 

 

Rozumí si nebo nerozumí? Většinou ano, záleží na generaci. Znáte i jiné jazyky, kde je podobnost tak veliká, že si rodáci z daných států vzájemně rozumí? Jazykově nadaní lidé porozumí například i Slovinštině či Chorvatštině. 

 

  • ‚‚Vzájemně si dokážeme porozumět, více však dospělá populace, děti už si tolik nerozumí.‘‘ 
  • ‚‚Mladší generace má problém porozumět, ale ti z nás co jsme vyrůstali na československých pohádkách a filmech, rozumíme bez problémů.‘‘ 
  • ‚‚Oba jazyky jsou si velmi podobné, do značné míry si rozumíme.‘
  • ‚‚Pro moji generaci to není problém, u svých dětí však vnímám, že mají problém Slovenštině porozumět.‘‘


 

Bratislava

 

A teď jedna záludná otázka. Ptali jsme se našich studentů, jak by popsali Čecha a Slováka třemi slovy a tohle byly jejich odpovědi:

 

  • Slovák – pohostinný, nápomocný, moderný
  • Slovák – dobrosrdečný s velkým srdcem.
  • Čech – Pohodář, otevřený, vstřícný
  • Čech – Vtipný, hodný a šikovný
  • Čech – Věčně nespokojený člověk

 

Jak vidíte, co člověk to názor. Já bych ještě ráda dodala, že Češi a Slováci, ale především Češi jsou známí svým obzvlášť černým humorem. Jako národ si umíme vytvořit vtip i z té nejhorší situace. 

 

Tohle rozhodně musíte ochutnat!

 

Češi i Slováci jsou velmi pyšní na své kulinářské dovednosti. Potkáte Slováka a ten vám řekne, že rozhodně musíte ochutnat Halušky s brynzou nebo pirohy. A Čech? Ten nedá dopustit na smažený sýr v housce, řízek či guláš. 

 

Na tohle nedáme my Češi a Slováci dopustit

 

Ach ta příroda, čistota a voda – věci, které se nám nejčastěji objevovaly v dotazníku, když jsme se studentů zeptali, čeho si na své zemi nejvíce váží. A jaká byla další nejčastější odpověď? Příležitosti pro rozvoj kariéry, důstojný život či historie a pocit bezpečí. A co oba naše národy opravdu vystihuje? Schopnost semknout se v těch nejtěžších chvílích. 

 

Politická kultura i zapomínání nedávné historie

 

I takové malé země, jako Česko a Slovensku mají svoji stinnou stránku. Když jsme se našich studentů ptali, co by dle jejich názoru mohlo být lepší. Často odpovídali, smýšlení lidí, politická kultura, menší korupce a všeobecná odpovědnost společnosti. Věří však, že většinu těchto věcí dokáží změnit sami. Jen se nesmí zapomínat na nedávnou historii – to bohužel oba národy dělají rádi. 
 

Nakonec přihodíme ještě jeden zajímavý fun fact. Věděli jste, že zakladatelé LIGS University pocházejí z Česka? Ne? Tak teď už to víte. 

 

Lennonova zeď

 

PŘIHLÁŠKA ke studiu

Interactive online: