Umění spát | Aneb kroky, které můžete podniknout pro lepší spánek

5. 6. 2023
Doba čtení
3 minuty
Štítky

„Nejde o to, jak spánek ovlivňuje nás, ale o to jak můžeme my ovlivnit náš spánek.”

 

Po dlouhém produktivním dni se ukládáme ke spánku. Přemýšlíme o prožitém dni a pomalinku se připravujeme na ten nadcházející. Je čas vyčistit si zuby, umýt si obličej, popřát svým blízkým dobrou noc a hurá na kutě!

Ležíme ve své posteli a naše tělo se může zdát uvolněné, váš mozek však stále běží na plné obrátky a brání vám ve spaní. 

Zní vám to povědomě? Pokud patříte mezi lidi, kteří bojují se svojí úzkostí, jste hyperaktivní, spadáte mezi úspěšné manažery nebo jste zkrátka jen ten typ stresaře, spánek pro vás není odpočinkem. Je to jen další překážka, kterou musíte protrpět. A to je špatně. Současná společnost na nás vytváří neustálý nátlak, každý den se předháníme, přijímáme výzvy a pracujeme tvrdě, a dovolujeme tak našemu mozku, aby si myslel, že spánek je jen další překážka nebo úkol, který je třeba splnit. Máte pocit, že je na čase vybudovat si zdravé návyky pro lepší spánek? Pak jste na správném místě.

 

alarm clock

Proč je spánek důležitý a jak nás ovlivňuje

Vlastníte domácího mazlíčka? Pokud ano, možná jste si všimli, že naši chlupatí přátelé střídají zajetý cyklus, jídla, spánku, lovu (v některých případech), hry a mazlení. Jejich realita je úplně jiná, peníze pro ně neexistují, doma na ně čeká plná miska jídla a vřelá náruč páníčka. I proto se nemusí stresovat. Současnou populaci trápí finanční situace, což výrazně ovlivňuje jejich spánek a fungování. Náš organismus není připraven fungovat v dnešním zrychleném světě. Naopak, naše tělo potřebuje pohyb. Mezi výdejem a dobíjením energie musí vládnout balance. Ten se u jednotlivců liší. 

 

  • Být produktivní znamená aktivně energii také dobíjet
  • Příliš mnoho spánku má na člověka stejně negativní dopad jako jeho nedostatek
  • Nedostatek spánku může vést k problémům s duševním zdravím a snižuje produktivitu 
  • Nedostatek odpočinku může vést k fyzickým zraněním, nemocem či k autoimunitním onemocněním
  • Nekvalitní spánek ovlivňuje naši náladu a schopnost být člověkem, kterým chceme být
  • Spánek ovlivňuje to, co konzumujeme a obráceně. 

 

Spánek je důležitý i proto abychom si udrželi zdraví, produktivitu a mládí. 

 

Skutečne spánek ovlivňuje mé tělo i mysl?

Tělo: Při kvalitním spánku spalujete kalorie. Věděli jste, že přes den můžete cvičit, ale vaše tělo ve skutečnosti nezhubne, dokud se nedostane do bodu regenerace – spánek a kvalitní strava jsou klíčové. Fit tělo nejen vypadá, ale také se cítí déle mladší. 

Shrnutí = menší riziko poranění, snižování hmotnosti, zvýšení sebevědomí a zpomalení stárnutí.

Mysl: Pokud nejsme odpočatí náš mozek začne mlžit. Možná to znáte, chcete být produktivní, ale jakmile začnete pracovat, jste roztěkaní a zapomenete jak zadání dokončit. Zapomínání je známkou mlhavé mysli. Jen těžko můžeme být produktivní, když náš mozek křičí „STOP“ „ZPOMAL.“ Ano, i v tomto případě platí, že strava zlepšuje funkce vašeho mozku stejně jako spánek. Když se ocitnete v této fázi "zaseknutí" nebo jen vyčerpání, vaše podvědomí převezme otěže. Opravdu vám to za to stojí? Pokud nevíte, jak podvědomí funguje, můžeme se na to zaměřit příště. Prozatím si dopřejte dostatek hydratace, zpomalte, hluboce se nadechněte a nezapomeňte si odpočinout.

Shrnutí = předchází depresím a mlhavé mysli, přináší klid, a dobrou náladu.

 

Dovednost usnout bez námahy

insomniac

Spánek by neměl být jen dalším úkolem, který je třeba splnit. Jak si ale osvojit klid, který nám umožní usnout bez námahy? Nejprve se podíváme na naše návyky. Co jíte, jak relaxujete, jaké jsou vaše spouštěče, jak se cítíte, hydratujete se dostatečně? A jaký je váš vztah k pohybu? Sepište si je a podívejte se na každý z nich. Ohodnoťte se od 1 do 10. Cílem by mělo být jejich vyvážení. Někteří z vás si možná uvědomí, že bude stačit více pít nebo méně cvičit. Opravdu existuje něco jako „přetažení z cvičení.“ Setkáváme se s ním zejména u sportovců. Cvičením se v těle uvolňují endorfiny a adrenalin, ty tvoří velké množství energie a vy se tak nemusíte cítit unavení. Olympijští sportovci tak mohou vytvořit rekord i v průběhu „špatného“ dne. Je to tak, chemické látky v našem těle, jsou u kormidla a řídí naši hladinu energie. A adrenalin je toho dokonalým příkladem.

Pak přichází na řadu jídlo, meditace a relaxace. Než ulehneme do peřin, musíme se naučit uvolnit své tělo, to se však nestane dokud neuvolníme také svou mysl. Opravdu k tomu nedojde u televize – v jedné ruce ovladač a ve druhé pytlík čipsů. Klid nastane, ve chvíli kdy vypnete televizi, a přestanete skrolovat na sociálních sítích. Pozor i sociální sítě jsou jsou považovány za formu socializace. 

V podstatě jde o to izolovat se od všech vnějších rušivých vlivů, a zahalit se do vlastních myšlenek. Zeptejte se sami sebe; čeho jste dnes dosáhli, co vám udělalo dobře, koho máte rádi a kým jste milováni. Jaké jsou vaše základní hodnoty a za co jste vděční? Zamyslete se nad sebou, svými pocity a nechte svou energii přirozeně proudit. Může to trvat jen 10 – 15 minut, zkuste si pustit relaxační hudbu a ucítíte rozdíl. Velkou roli hraje také hydratace a výživa. Těžká jídla před spaním patří mezi zabijáky vašeho spánku. Hladovění však také není cesta. Vhodnou stravou před spaním je zelenina bohatá na bílkoviny, sacharidům se zkuste vyhnout obloukem. Dopřejte si teplý čaj bez kofeinu a hodně vody. Přestat jíst v určitou večerní hodinu je jen další mýtus. Každý máme jiný život a jiný rozvrh, nemůžeme svůj jídelníček zobecnit, ale naopak si ho přizpůsobit vlastním potřebám. 

Nezapomínejte, že vaše tělo pracuje, i když spíte. Vaše tělo plní důležitou misi – spaluje kalorie, resetuje chemické látky a vyživuje svaly včetně mozku. Musíte mu dát něco na práci. Prázdný žaludek přinese stres, deficit a může vést k přibírání na váze, protože vaše tělo se chystá do válečné zóny a každou další přijatou kalorii si schovává na "později" pro případ, že ho už nebudete krmit. Proto si odpočiňte, přerušte vnější tok energie a soustřeďte se jen na sebe. Dejte svému tělu nástroje, které potřebuje, aby mohlo dělat svou práci.

 

Úzkostní a vystresovaní spáči, zkuste to! – 5 tipů pro lepší spánek 

 

Žádné sledování obrazovky před spaním nebo v posteli, místo toho zkuste:

  • Vypít sklenici vody před spaním
  • Dopřát si zdravou večeři
  • Meditaci
  • Zacvičit si
  • Připravit se na nadcházející den

 

Autor: Nicole Kleinova

PŘIHLÁŠKA ke studiu

Interactive online: